U ovome tekstu za vas imamo jednu veoma neobičnu i zanimljivu priču. Poznato je da je nakon Drugoga svjetskog rata, veoma brzo u svijetu zavladao i takozvani Hladni rat, koji je odvijao između SAD i tadašnjeg SSSR-a, i sve je bilo u vezi toga da se stalno prijetilo nuklearnim ratom, špijunaža među zemljama je bila velika, i svo vrijeme su se održavale velike političke i druge tenzije. Rat je vođen svim mogućim sredstvima, ali srećom, nikada nije prerastao u neki veći sukob

Tu se u stvari radilo o svojevrsnoj utrci za naoružanjem, ali isto tako i u utrci u svim ostalim poljima, tehnološkim , ekonomskim, finansijskim, pa do utrke oko toga ko će prvi da osvoji svemir. Ljudi su bili u stalnom strahu i stresu od izbijanja nuklearnog rata, pa je u to vrijeme kod mnogih Amerikanaca bilo sasvim normalno da grade sebi nuklearna skloništa. Tako je i ovaj čovjek, koji se zove Bruce Bearch, koji je inače iz Kanade, odlučio da nešto napravi po tome pitanje, da bi nekako pokušao da zaštiti svoju porodicu i sebe.

Ipak, njegovo sklonište nikako nije bilo klasično sklonište i razlikovalo se od drugih, jer je od bio došao na jednu veoma interesantnu ideju. On je uspio da kupi i da nabavi 42 stara autobusa koja je zakopao na svome imanju, pravio prolaze kroz njih i na kraju je napravio sklonište u kojemu se može normalno živjeti.

I mada nikada nije imao potrebu da ovo sklonište koristi za šta je bilo namijenjeno, ipak sve ovo izgleda zaista nevjerojatno. Danas je sve to staro i zarđalo ali i dalje sve to izgleda zaista fascinantno.